BCS – Skala oceny kondycji ciała konia

BCS to punktacja opierająca się na ocenie wzrokowej i dotykowej miejsc, w których najczęściej gromadzona jest tkanka tłuszczowa (grzebień szyi, kłąb, grzbiet, nasada ogona, łopatki, żebra)

Większość koni, w tym konie sportowe i konie hodowlane, powinna mieć wynik 5-6. Klacze hodowlane powinny mieścić się pomiędzy 5 i 7. Konie powyżej 7 punktów mogą być bardziej narażone na zaburzenia metaboliczne, takie jak insulinooporność.

O tym w jaki sposób odbudować zbyt chudego konia można przeczytać we wpisie “Najpierw Masa!”

Dla utrzymania odpowiedniej wagi u konia konieczny jest stały dostęp do paszy objętościowej, odpowiednia suplementacja a także możliwie jak najmniej ograniczony ruch.
Siano powinno być podawane bez ograniczeń. może to się jednak wiązać z dużymi kosztami utrzymania konia. Najłatwiejszym i najtańszym rozwiązaniem jest zawieszenie siatki na siano w boksie lub na padoku.

BCS - ocena kondycji ciała konia

Body Condition Scoring (BCS)

BCS- Skala oceny kondycji ciała konia

  1. Koń ekstremalnie wychudzony
    Zwierzę w kondycji głodowej. Wyraźnie widać pokryte cienką skórą żebra, kręgosłup i guzy biodrowe, barkowe i kulszowe. Tkanka tłuszczowa jest niewyczuwalna.
    Widać zapadnięte słabizny, boki i zad.
  2. Koń bardzo chudy
    Zwierzę wyniszczone. Wzdłuż kręgosłupa ledwo wyczuwalna tkanka mięśniowa. Grzebień szyi, kłąb, grzbiet, nasada ogona, łopatki, żebra pokrywa cienka warstwa tkanki tłuszczowej.
  3. Koń chudy
    Żebra sa wyraźnie widoczne. Guzy biodrowe barkowe i kulszowe lekko zaokrąglone. Na szyi, kłębie i łopatkach dostrzegalna jest cienka warstwa tkanki tłuszczowej. Wyrostki kolczyste kręgosłupa są dostrzegalne
  4. Koń w lekkiej niedowadze
    Kłąb i grzbiet nieznacznie nabudowane,jednak żebra w dalszym ciągu są widoczne. W okół nasady ogona można wyczuć tkankę tłuszczową. Guzy biodrowe, kulszowe, barkowe oraz kłąb, szyja i łopatka są mało widoczne.
  5. Koń w kondycji normalne.
    Żebra są niewidoczne, ale wyczuwalne pod warstwą tkanki. Łopatka jest równomiernie pokryta tkanką mięśniową. Szyja, zad i górna linia delikatnie zaokrąglone.
  6. Koń w lekkiej nadwadze
    Żebra pokryte warstwą tłuszczu, który jest widoczny także w okół nasady ogona. Boki, i łopatki zaczynają pokrywać się depozytową warstwą tkanki tłuszczowej.
  7. Koń otyły
    Wyraźnie widoczne zaokrąglenia boków, szyi i zadu. Niektóre żebra są nadal wyczuwalne pod lekkim naciskiem dłoni. W okół nasady ogona zaczyna gromadzić się miękki tłuszcz. Na bokach, łopatkach i grzebieniu tłuszczowym widać wyraźne depozyty tkanki tłuszczowej.
  8. Koń bardzo otyły
    Żebra niewyczuwalne. Tłuszcz w okół ogona wyraźnie widoczny. Okolice łopatki, grzebień tłuszczowy wypełnione tłuszczem i mocno zaznaczone. Po wewnętrznej stronie ud pojawiają się depozyty tłuszczowe.
  9. Koń ekstremalnie otyły
    Wszystkie depozyty tłuszczowe są wypełnione miękką tkanką tłuszczową. Całe ciało jest zaokrąglone. Pod skórą nie widać mięśni ani elementów szkieletu.